Sudár Birtok

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!„A fenntartható fejlődésben hiszünk, abban, hogy a felmenőinktől kapott évszázados tudás a mi kezünk által újra megtestesülhet, és általunk adható tovább a jövő generációinak.”

Ez az egyik legfontosabb üzenete a Sudár Birtoknak, ami egy modern, ugyanakkor hagyományos alapokon nyugvó fűszer- és gyógynövénytermesztéssel foglalkozó családi gazdaság. Ráadásul mindenki számára nyitott, így az iskolás csoportok éppúgy megtekinthetik, mint a kirándulók. A Birtok tulajdonosával, Boros Zsókával beszélgettünk a kezdetekről és a jelenről.

Hogyan indult el a Sudár Birtok? Mi vezérelt titeket, amikor létrehoztátok?

A családi gazdaságot még a szüleim alapították több mint 30 évvel ezelőtt, a ’90-es évek elején, én így kerültem az agráregyetemre, Édesapám javaslatára, hogy legyen egy valódi szakember a családban. Anno, amikor ők elkezdtek gazdálkodni, nekik nem volt végzettségük ehhez. Kezdetben, miután agrármérnök lettem, sokáig úgy segítettem a munkájukat, hogy pályázatokat írtam, besegítettem az adminisztrációba, így beleláttam a munkájukba, de nem voltam benne napi szinten. Aztán 2016-ban fogalmazódott meg édesapámban a gondolat, hogy szeretne nyugdíjba menni, és átvenném-e tőle a gazdálkodást. Elvállaltam, de azt is elmondtam, hogy nem azt a fajta konvencionális gazdálkodást szeretném folytatni, amit ő, hanem valami mást. Engem annyira nem érdekelt a kukorica- és búzatermesztés, viszont a szakma maga annál jobban, és szerettem tanulni. Időközben kitanultam a gyógynövényszakmát, ami inkább csak hobbiként indult.

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!

Először csak a családom körében próbáltam ki a gyógynövények hatását, és amikor apukám azt mondta, hogy ő most már leszállna a traktorról, azt válaszoltam, rendben, viszont szeretném, hogy az irányunk a továbbiakban a gyógy- és fűszernövény legyen. Akkor természetesen volt nagy meglepődés meg mosolyszünet, de miután elkezdtem gazdálkodni, megbékélt. Itt, a környékünkön nem is volt senki, aki ilyesmivel foglalkozott volna vállalkozás szintjén, tehát elég jó piaci résnek bizonyult, én pedig mindig nagyon szerettem az újító gondolatokat – amit valószínűleg apukámtól örököltem –, és teljesen más szemlélettel kezdtem el gazdálkodni, mint ahogyan ők. Ez azt jelenti például, hogy amikor még senki sem hallott a no till technológiáról, akkor mi már bevezettük a talajtakarást a növények között, hogy ne kelljen folyamatosan kapálni és forgatni a talajt, hogy ne száradjon ki, és még nagyon sok olyan újítást eszközöltünk, amit még nem nagyon ismertek addig.

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!Azt tudni kell a gazdaságunkról, hogy csak egy része, kb. egy fél hektáros terület a fűszer- és gyógynövénykert, ahol kizárólag kézimunkával dolgozunk. Eleve, tudatosan olyan technológiákat alkalmazunk, amik alkalmasak arra, hogy ezt a területet megműveljék. Ezenkívül semmilyen vegyszert nem használunk, és saját istállótrágyával trágyázzuk a földeket. Miután ez elindult, az illóolajok ismeretének bővítése következett, ami a gyógynövényágazatnak egy új szintje volt. Ahogy megismertem az illóolajokat, és elkezdtem azokat használni, rájöttem, hogy ez ugyanaz az illóolaj, ami humán célra tökéletes nekünk, embereknek, és ez kint a gazdaságban is működik. Megbizonyosodtam róla, hogy egy betegséget is meg lehet állítani illóolajos keverékekkel, és elkezdtem ezeket használni. Így tulajdonképpen egy teljesen új szemlélettel álltam neki a gazdálkodásnak. Az első négy évben a legjelentősebb változások a termékfejlesztések voltak, kerestem az irányt, hogy mi lehet az, ami jó is, hasznos is, és piacra juttatható, illetve azt, hogy egyáltalán ez az egész birtok miről szól, én mit szeretnék átadni. Ezután jöttek a termékek, a tea- és a fűszerkeverékek, majd később kinyitottuk a birtokot mindenki számára, tehát látogatható, meg lehet nézni, hogyan gazdálkodunk, lehet tanulni, vannak workshopok. Rengeteg dologgal foglalkozunk, és próbálom átadni azt a tudást, amit én is megszereztem, mert szerintem ez az egyik legfontosabb dolog, hogy vigyék haza a tudást, és használják is azt. Majd három évvel ezelőtt volt egy nagy váltás a birtok életében, ugyanis amikor a Coviddal minden bezárt, mi kinyitottunk, így ezen keresztül nagyon sok önkéntest ismertem meg, sok család látogatott ki, sőt gyerekcsoportokat is tudtunk már fogadni. Itt ismertem meg az első önkéntest, Morvai Zoltánt, aki végül a kollégám lett. Vele három éve dolgozunk, anno vele kezdtünk el egy komolyabb együtt gondolkodást, majd végül ’21 januárjától egy teljesen új gondolattal és egy komolyabb termékportfólióval léptünk piacra.

Mesélj nekünk egy kicsit arról, hogy milyen termékek szerepelnek a választékotokban!

A termékpalettánk alapját a fűszer- és teakeverékek képezik. Jelenleg összesen 8 fűszerkeverékünk van, ami kezdetben 4 volt, majd az elmúlt 2 év alatt jött hozzá még 4. Kezdetben a teakeverékekből is 3-4 volt, mostanra 7-re duzzadt a kínálat. Minden évben jött ki egy-egy új tea- és fűszerkeverék, illetve a fejemben is van még néhány receptúra, amit még nem valósítottam meg, de az majd a jövő zenéje. Azt tudni kell, hogy egy-egy termékfejlesztés háromnegyed-egy évet vesz igénybe, ennyi idő alatt lesz olyan a termék, ami a polcra kerülhet. Népszerű még a kakukkfűszirupunk, illetve elkezdtünk üveges termékeket is gyártani, mint pl. a bazsalikompesztónk és a paprikakrémünk is. Ezeknek közös tulajdonsága, hogy vegánok és gluténmentesek, sőt maga az üzemünk is gluténmentes. Ami fontos, hogy nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, adalékanyagot, tehát tényleg bárki számára fogyasztható, biztonságos élelmiszerek. Ezekhez természetesen a legtöbb alapanyagot mi állítjuk elő, mi termesztjük a birtokon. Ilyen gazdaság tudomásom szerint nincs Magyarországon, mert a legtöbb ilyen kisüzemi, hasonló méretekkel rendelkező feldolgozók vásárolják az alapanyagot, mi pedig magunk termesztjük. Azt hiszem, hogy ez az egyik különlegessége a birtokunknak.

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!

Vajon mi lehet a legfőbb üzenete a Sudár Birtoknak?

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!Talán az egyik az, hogy nagyon nagy szeretettel várunk mindenkit, szívesen adjuk át az általunk megszerzett tudást, és a legfontosabb számunkra, hogy jó és finom legyen a termék – ez a teákra is igaz. Ha már gyógynövénytea, akkor ne legyen az a feeling, hogy ez keserű, meg sem tudom inni, és borzalmas, hanem fontos, hogy hasson is, de mellette miért is ne lehetne finom? Természetközeli a gondolkodásmódunk, éppen ezért nagyon fontos számunkra, hogy ne kihasználjuk vagy kizsigereljük a természetet, hanem éljünk együtt vele, lépjünk egyet vissza, és nézzük meg, hogy mit ad nekünk a természet? Mi nem csupán termesztünk, hanem gyűjtünk is, van egy erdőnk, illetve rétjeink és legelőterületeink, ahol gyűjtjük a gyógynövényeket, amiket szintén feldolgozunk. Tehát semmiképpen se gázoljunk bele a természetbe, hanem figyeljünk és éljünk együtt vele! Azt látjuk, hogy elég nehéz a mai ember számára megérteni, hogy nem kell nekünk valamit nagyon intenzíven termeszteni ahhoz, hogy meglegyen az, amire szükségünk van. Éppen ezért fontos, hogy ezt a szemléletet minél több embernek át tudjam adni.

Milyen jövőkép áll előttetek, mi az, ami tervben van még?

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!

Tervben van egy nagyobb léptékű bővülés, 2 hete sikerült lepároltatni az első adag illóolajunkat, amivel szerintem többféle vonalon is el tudunk majd indulni, például az egyik ilyen a saját termékként való piacra jutás. Hiszen ha már használom az illóolajokat, akkor az legyen saját. Ez ráadásul nagyon jó alap arra, hogy franchise-rendszert tudjunk kialakítani, és mostanra már van három olyan gazdatárs, akik nekünk termesztenek, és akikkel együtt dolgozzuk fel a termékeket, amelyekből újabb végtermék lesz. Ilyen például az illóolaj. Most kakukkfű van, de nyár végére kész lesz az első citromfű is, tehát ez mindenképpen egy nagyon jó irány nekünk. Nagyon keresett és egy bővülő piac. Ezenkívül az elkövetkezendő fél-egy év újítása egy olyan instantlevespor-család, ami kizárólag természetes összetevőkből és csak magyar alapanyagokból áll, tehát nincsen benne sem pálmaolaj, sem nátrium-glutamát, sem aroma. Ott sajnos nem tudunk mindent 100%-ig mi termeszteni, de olyan magyar partnerekkel fogunk együtt dolgozni, akikben 100%-osan megbízunk.

Elérhetőségek:
Weboldal: sudarbirtok.hu
Facebook: Sudár Birtok Gyógynövényfarm
Instagram: Sudár Birtok

 

SUDÁR BIRTOK - Fűszerezd meg velünk az életed!