Skip to content

VeganeetaHome: Vegán mennyország a Balaton partján

A VeganeetaHome ajtaján belépve olyan, mintha a vegán mennyország kapui tárulnának ki előttünk. A Balatonalmádi nyüzsgő központjában található étterem falain belül egy különleges világ vár ránk. Képzeljük el, ahogy ráhuppanunk egy puha, biztonságot nyújtó felhőre, miközben körülölel bennünket a ragyogó kék ég, a friss tavaszi szellő lepkeszárnyként simítja végig testünket, egy cinkos napsugár pedig bársonyos csókot lehel az arcunkra – hát valami ilyesmi érzést kelt első találkozásra a már-már álomszerű hely, amely valóban egy álom megtestesülése.

A Balaton első vegán étterme új időszámítást hozott a növényi alapú gasztronómia világába és nem csak az ételeknek köszönhetően. A csodásan kialakított, harmóniát és szeretet sugárzó étterem bájos teraszaival jóval több, mint egy hely, ahol enni lehet.
Itt minden a vendégekről szól – Értünk, Nekünk, Hozzánk szól. A miliő, a kedves fogadtatás, az apró figyelmességek és a szemet gyönyörködtető, ízgazdag ételek mind azt szolgálják, hogy testünk, lelkünk töltődjön, kivirulj… vagy ha épp úgy szeretnénk: megpihenjen, békére leljen.

Nem kérdés, hogy a hely megálmodójának és tulajdonosának Árvai Anitának a személyisége is hozzájárul ahhoz, hogy a Veganeetában olyan érzésünk lehet, mintha hazatértünk volna, miközben páratlan gasztronómia élményt kapunk.
Az ételek jelentős részét a nap elején ő maga készíti, napközben az asztalok közt szinte „repked”, ottjártunkkor épp az ajtóban várta a betérőket, mindenkihez van egy kedves szava, lesi a vendégek kívánságait, és ha kell bármikor beáll a konyhába főzni.

„Eredetileg egy amolyan egyszemélyes bisztrót szerettem volna 2-3 asztallal, ahol én főzök, és ha betér valaki, akkor otthon érzi magát, mindig kellemes érzése van. Egy olyan helyre vágytam, ahol a vendég bármennyi időt el tud tölteni és ebben az időben jóllakik, jó étellel lakik jól, jót iszik, jót kávézik és jót kap. Ez volt a kulcs, hogy ezt a jót én szeretném adni” – mesélte Anita, aki egyébként éveken át jogászként dolgozott, mielőtt valóra váltotta az álmát.
„A Jóisten ehhez a nagy éteremhez vezetett, és azt akarta, hogy én ebben teljesedjek ki. Ez volt midig is az utam és minden nap hálát adok érte, amiért ez az álom beteljesült.”

Az étterem április 1-én nyílt és máris ország-világ csodájára jár. Ott a helye a nagy Balatoni Gasztrotérképen és Szauer Judit Gasztro Pr is felkeltette már az újdonsága nyitott, kulináris kalandra vágyók figyelmét a hely iránt.
A nyitó napon jelen volt Steiner Kristóf is, aki az „opening menühöz” elvitte ajándékba egyik kedvenc fogását, „Kristóf csodálatos álompitéjét”.
Szakmai partnereink közül Varga István, Nyers Séf is meglátogatta nemrég az éttermet, amit szerinte bátran nevezhetünk vegán szentélynek, sőt „látomása” szerint a VeganeetaHome nagyon hamar vegán zarándokhellyé fog válni.

„A nyers vegán gourmet élményvacsoráimon, workshopjaimon mindig azt hangsúlyozom, hogy a legfontosabb az, hogy szeretettel és odafigyeléssel készüljön az étel. Ez a Veganeeta Home-ban száz százalékosan megvalósul. Anitának és csapatának alkotásai – mert ezek valódi vegán gasztronómia remekművek – nem csak az ízlelőbimbóinkhoz, hanem a lelkünkhöz is beszélnek. Mi pedig egy nagyot beszélgettünk Anitával és elkezdünk ötletelni egy szuper közös programon.” – számolt be élményeiről István, aki maga is egyfajta művészetként tekint az ételkészítésre és küldetésének tartja, hogy megosztani másokkal is a nyers étkezés csodáját, illetve a tudatos táplálkozás fontosságát.

István a Veganeeta színes és gazdag, zömében saját receptúra alapján készült ételkínálatából több fogást is megkóstolt: tabuleet, gulyásleves, lencsepörköltet sült törtburgonyával és a corn flakes pehelybe göngyölt, forró málnaöntettel tálalt „túrógombócot”.

A glutén- és laktózmentes, vegán ételeket kínáló étterem menüje egyébként nagyon változatos, de sohasem állandó, folyamatosan változik, színesedik. Találnak itt kedvükre való ízes, finom falatokat a magyaros, a mediterrán, sőt az indiai ízek kedvelői, de hamburger, pizza is kapható és naná, hogy elmaradhatatlanok a sütik is, sőt a minőségi borok és sörök rajongóinak is tudnak (nem is akár)mit kínálni.

A VeganeetaHome több, mint egy klasszikus étterem: speciality kávézó, reggeliző, sütiző, randihelyszín, játszótér nem csak gyerekeknek, beszélgetőplacc, közösségi tér és rendezvényhelyszín. Jártak már itt a fenegyerek Gastro-Hack-erek, és rendeztek már ízorgiákban, nagy beszélgetésekben, eszmecserékben, ölelésekben bővelkedő, közös pezsgős bruncholást.
Nem csak a fenséges ízek miatt érdemes tehát ellátogatni az étterembe és nyomon követni, mi történi a VeganeetaHome háza táján. A számos meglepetésprogram közül egyet elárulhatunk: októberben Varga István, az ország nyers séfje és Anita közös alkotásra készül, amelyen Rád is számítanak. A részletekkel hamarosan jelentkezünk!
A csodás fotókért köszönet a Life Studionak!
Szöveg: Magyarosi Marianna
Fotók: Gürtler Gábor