5 + 1 tipp a karácsonyi túlevés legyőzésére

ÖTVÖS EDINA - EGÉSZSÉGSHERPAÖTVÖS EDINA – EGÉSZSÉGSHERPA, az Edinaturally alapítója

Közeleg a Karácsony, ami sokaknak egyet jelent azzal, hogy meghitt hangulatban együtt lesz a család. Mások úgy érzik, hogy a téli hideg és az egész éves fáradtság terhe miatt fel kell tölteni a raktáraikat és nem csak pihenéssel, hanem finomabbnál, finomabb ételekkel. Kezdve a Mikulás által hozott édességekkel, és folytatva a sort a céges és családi rendezvények sorával, a végső megálló január elseje lesz, amikor úgy érezzük, hogy nemcsak fáradtak vagyunk, de még energiánk sincs, ellenben feljöttek azok a fránya kilók.

Kinek ismerős a vasárnapi 3 fogásos menü utáni kajakóma? Esetleg tapasztaltad már, hogy egy- egy ünnepnap után azt érzed, hogy hasfalrepedéssel és brutál teltségérzettel fogsz feküdni az ágyadban a következő órákban?

Ha inkább megelőznéd a túlevés kellemetlenségét, akkor olvasd el 5+1 pontos segítségemet!
Ha szem előtt tartod tippjeimet, könnyen elkerülheted a túlevés nyomasztó érzetét!

5 + 1 tipp a karácsonyi túlevés legyőzéséreVálogass! Ne vegyél el az asztalról olyan sokat!

Válassz egy könnyű salátát, levest vagy előételt; svédasztalon ezek általában kisebb adagok, ha pedig otthon esztek, akkor ne edd végig a teljes menüt.

Válassz magas rosttartalmú ételeket! Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, a bab és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezek amellett, hogy laktatóak, sok-sok energiát adnak.

Rágd meg jól a falatot! Ezzel megkíméled az emésztőrendszeredet, valamint időt adsz az agyadnak, hogy észlelje, ha már eleget ettél.

Igyál sok vizet! Gyakran hajlamosak vagyunk összekeverni az éhséget a szomjúsággal.

Édesség: egyél, de csak mértékkel, nem kell a vendégségben az összes édeset megkóstolni, vagy ha szeretnél mindegyikből enni, kérd meg a házigazdákat, hogy csomagoljanak Neked otthonra. Hidd el, ennek mindenki örülni fog.

Mi a + 1 tippem?

Gyakori fogós kérdés, hogy mennyi egy adag nekem, a férjemnek, a gyerekemnek, az anyukámnak, a nagyszülőknek, hisz szinte senki nem eszik ugyanannyit.

Az, hogy mennyi egy adag grammban számított mértéke Neked nehéz anélkül meghatározni, hogy tudnánk mennyit mozogsz naponta, vagy milyen napi rutinnal rendelkezel és milyen az anyagcseréd. Az sem valószerű, hogy egy mérleggel a hónaljad alatt fogsz vendégségbe menni.

ÖTVÖS EDINA - EGÉSZSÉGSHERPADe ha mégis szeretnénk valamilyen viszonyítási rendszert kialakítani, akkor a legegyszerűbb a kézfejedet használni, mivel az adag a Te „méretedtől” is függ!

Bizony!
Nincs is másra szükséged, mint a kezedre!

Ez egy szuper és egyszerű „mérési” forma, ha nem szeretnéd folyamatosan a mérlegedet használni.

egy ökölnyi = egy porciónyi szénhidrát – egy adag kenyér kb. egy CD méret

egy tenyérnyi = egy porciónyi hús

egy maréknyi = egy porciónyi zöldség vagy gyümölcs

édes kencék kb. 2 teáskanálnyi

olaj, vaj = a mutatóujjunk felső ujjpercének megfelelő mennyiség

Ez a módszer remekül használható akkor is, ha szeretnéd megtartani a testsúlyodat, csökkenteni a zsír mennyiségét a szervezetedben, de abban is segít, ha nem szeretnéd túlenni magad, hogy a szervezeted egész nap az emésztéssel legyen elfoglalva.

Ha ezeket szem előtt tartod, akkor bátran kóstolj meg mindent az előtted álló ünnepi időszakban. Kellemes, békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

www.edinaturally.com