Hogyan támogatja a szezonális táplálkozás a testedet és a bolygót?
A tudatos táplálkozás egyik legfontosabb alapelve a szezonalitás. Elsősorban azokat a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszd, amelyeknek az adott évszakban van a betakarítási ideje.
Részesítsd előnyben a hazai kínálatot a távoli országokból érkező terményekkel szemben. A külföldi terményeket általában még éretlen állapotban szedik le. A hosszú szállítási idő alatt több ezer kilométert is utazhatnak, mire eljutnak a fogyasztókhoz. Az idő előtti betakarítás, mesterséges érlelés, hűtés és a különböző tartósítási eljárások nagy mértékben csökkentik a tápértéket, az ízminőséget, miközben növelik a környezeti lábnyomot.
A szezonális táplálkozást legkönnyebben nyáron és ősszel tudod megvalósítani, ezekben az évszakokban a legszélesebb a választék a hazai kínálatban.
Az 5 legfontosabb érv a szezonális táplálkozás mellett
Magasabb vitamin- és tápanyagtartalom, gazdagabb ízvilág
A szezonális, helyben termett zöldségek és gyümölcsök többet megőriznek frissességükből, vitamin- és tápanyagtartalmukból. Az ízük frissebb, intenzívebb, aromásabb.
Változatos étrend
Az évszakról évszakra bővülő kínálat változatossá teszi az étrendet. Így természetes forrásokból biztosíthatod tested számára a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
Testre szabott táplálkozás
A szezonális táplálkozás segít alkalmazkodni a testednek az évszakokhoz. Így például nyáron hűsítő, vízben gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel, télen melegítő hatású, energiadús zöldségekkel támogathatod a tested.
Gazdaságos
A szezonális terményekhez kedvezőbb áron juthatsz hozzá. A vásárlásoddal a helyi termelőket is támogatod.
Fenntartható
A helyi termények kevesebb szállítást, csomagolást és hűtést igényelnek, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz.
Kövesd a természet ritmusát! Tegyél egy apró lépést a szezonális táplálkozással az egészségedért és egy fenntarthatóbb jövőért!
Elérhetőségek:
Weboldal: testtudatos-taplalkozas.hu
Facebook: @testtudatostaplalkozas
Instagram: @testtudatostaplalkozas