Search
Close this search box.

Bevált tippek lustaság ellen

Sok a feladatod, de inkább szöszmötölsz cseppet sem fontos dolgokkal? Pihensz még egy kicsit, pedig az “elintézendő” listádon sorban állnak a tennivalók? Küzdj meg a lustasággal, próbálj ki bevált tippeket! ?
Farkas-Halász Évi, az Anyaként is Fitten blog írója most abban segít, hogyan győzd le egyszer és mindenkorra a halogatást!
,,Te is szereted halogatni, egy kicsit “Pató Pál Urasan” elodázni a dolgokat? Nagyon könnyű a lustaság hibájába beleesni, állandóan elnapolni a teendőidet, ám ez hosszú távon nem megoldás. Bevallom, én sohasem voltam az a klasszikus értelemben vett lusta ember, de azért voltak olyan időszakok az életemben, amikor kerestem a kifogásokat, és próbáltam húzni-halasztani a feladataimat, ami persze totális káoszba torkollott.
A következő ötletekkel remélem, hogy tudok segíteni abban, hogy megtanulj rendszert vinni az életedbe, és magad mögött hagyd a tétlenkedő állapotot.”

1. Legyenek céljaid!

A motiváció hiánya a lustaság legfőbb oka. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, mit szeretnél elérni! Próbálj meg kis lépésekben haladni a kitűzött cél felé és ha esetleg nem sikerül elérni őket, gondold át, hogy mi lehetett a probléma oka. Küzdj, amíg el nem jutottál a megvalósításukig!

2. Szabj ki határidőt magadnak!

A határidő igazi mumus sokaknak, pedig alapvetően ösztönző tényező. Elkezdeni mindig a legnehezebb, de ahogy a mondás is tartja: “Evés közben jön meg az étvágy!”

3. Jutalmazd meg magad apróságokkal!

Egyetemista koromban ez a stratégia nagyon bevált. Ha halogatni akartam a tanulást, mindig emlékeztettem magam arra, hogy milyen jó lesz, ha majd keményen dolgozom, és annak meg is lesz a gyümölcse. Méghozzá az, hogy nem csak a vizsga sikerül majd, de azt a szép blúzt is megvehetem, amit már hetekkel ezelőtt kinéztem magamnak.

4. Legyél fegyelmezett és kitartó!
Ne hagyd, hogy bármilyen külső tényező befolyásoljon. A technika korában nagyon nehéz megállni, hogy ne nyomkodjuk a telefonunkat, vagy a laptopunkat öt percenként, de ha egy feladatra fókuszálsz, akkor nem szabad, hogy kibillentsen egy oda nem illő dolog, mert megsokszorozhatja a belefektetett időt!
5. Mozgás!

Az elvégezendő feladat, munka közben tarts kisebb szüneteket, és próbálj valamit mozogni. Eleinte nem kell nagy dolgokra gondolni, ilyen lehet pár perc guggolás, lábemelgetés, akár nyújtózkodás. Fokozatosan növelheted az adagot, kisebb séták, pár perc egész testet átmozgató edzés… Majd meglátod milyen pozitív hatással lesz a sport az elmédre és az egészségedre!

Szemezgess Kutasi Kelly napi aktivitásra vonatkozó tippjeiből!