Nagyváradi jótékonysági nap a Caritasnál

Középiskolás fiatalok és őszhajú veteránok is megismerkedhettek a nyers táplálkozás áldásos hatásaival Varga István nyers séf jóvoltából, aki a Veganuary turné keretében, január 20-án, hétfőn Nagyváradra is ellátogatott, és jótékonysági ételkészítő workshopokat tartott a Caritas Catolica segélyszervezet által fenntartott két nagyváradi intézményben: a Szent Erzsébet Idősek Otthonában, valamint a Szent László Internátusban.


Szakmai partnerünk a Nyers Séf által előkészített menüsoron olyan fogások szerepeltek, amelyek az idős és fiatal generáció számára is egyaránt érdekesek és ínycsiklandozók voltak. A délutánt spenótos zöldturmix-al indították, majd a kóstolót követően közösen készítették el a cukkinispagettit, aszaltparadicsomos szósszal, valamint az nap desszertjét: a citromos mákpite tortát. Istvánnak a spirálozásban, turmixolásban, adagolásban mindkét workshopon akadtak lelkes segítői.
Az idősotthon lakói korukat meghazudtoló érdeklődést tanúsítottak az enzimdús nyers ételek iránt. Varga István pedig nemcsak a konyhai fortélyokba avatta be a résztvevőket, hanem munka közben beszélt a növényi alapú táplálkozás egészségtani és lelki hatásairól is, hangsúlyozva: „az teszi a legfinomabbá az ételt, ha szeretettel készítik”.

„Én, személy szerint sokat tanultam ezen a délutánon, és ezt a tudást igyekszem majd fel is használni a lehetőségeimhez mérten. Kis változtatás, elég csak néhány apró trükköt beiktatnunk a mindennapokba ahhoz, hogy étkezési szokásainkat egészségesebbé tegyük”

– nyilatkozta a workshopot követően Tóth L. Ágnes, a Szt. Erzsébet Otthon lakója. Mint hozzátette: „amit István készített mind megettük, a hangulat is emelkedett volt, ezt egy közös fotózással meg is örökítettük, köszönjük és vissza várjuk!”

A nap második állomása a Szent László Internátus volt, amely hátrányos helyzetű közösségekből érkezett diákok számára biztosít szállást, ellátást és afterschool programot – lehetőséget nyújtva arra, hogy a fiatalok városon végezhessék tanulmányaikat.

A diákbentlakás lakói közül sokan vendéglátási, közélelmezési, valamint szakács szakon tanulnak, ezért a számukra szakmai szempontból is rendkívül hasznos volt, hogy újszerű konyhai technikákkal és receptekkel ismerkedhettek meg, emellett pedig egy hangulatos, interaktív közegben alkothattak együtt István irányítása alatt, majd munkájuk gyümölcsét – a háromfogásos nyersvegán vacsorát – közösen el is fogyasztották.
István elmondása szerint nagyon fontos hogy az összes generációnak legyen lehetősége megismerni a tápláló vegán ételek és a tudatos táplálkozás varázslatos világát!

„Nagyon tetszett hogy együtt dolgozhattam egy jólismert séffel és szerintem csodálatos hogy vannak ilyen emberek, mint Varga István aki nyers ételkölteményekkel próbálja jobbá tenni az emberek életét. Nekem a spenótos-almás-banános turmix ízlett a legjobban” – nyilatkozta a 16 éves Varga Emese Patrícia, a Szent László Internátusban tartott workshopot követően.

„Örülök hogy megismerhettem egy új életmódot. Számomra a legemlékezetesebb pillanat a mákos-almás torta készítése volt, mert új tapasztalatokat szereztem, miközben besegítettem Istvánnak. Szerintem a vegán ételek nagyban elősegítik az egészséges táplálkozást, illetve tiszteletet mutatnak az állatok iránt” – tette hozzá a 17 éves Mátyus Bernadett.


Egy kötetlen hangulatú, kellemes este, finom ételekkel és lelki feltöltődéssel – ezekkel a kellemes élményekkel gazdagodva vettek búcsút az utazó séftől, Varga Istvántól az intézmények bentlakói és alkalmazottai, akik hangsúlyozták: tárt karokkal várják vissza a jövőben is egy hasonlóan kellemes közös alkotásra.
Ha te is szeretnél a környezetedben hasonló programokat szervezni, akkor keresd Istvánt aki rendszeresen bonyolít le jótékonysági rendezvényeket, a következő pld Debrecenben lesz a Carol Art&Caféban! Istvánt a Nyers Séf Facebook és @nyerssef.hu Instagram oldalon találod meg!