Közeleg az óvoda- és iskolakezdés, érdemes már most felkészülni!
Ilyenkor különösen fontos, hogy odafigyeljünk gyermekeink és saját magunk egészségére, hiszen a közösségi élet során számos kihívás érheti az immunrendszert. A jó hír, hogy sokféle természetes megoldással támogathatod az immunrendszert – például gyógynövényekkel, apiterápiás készítményekkel, vitaminokkal és rendszeres testmozgással is.
Ebben a cikkben a gyógynövényeket vesszük górcső alá.
Az első gyógynövényünk a kasvirág.
A gyógyászatban két fatáját alkalmazzák, a keskenylevelű (Echinacea angustifolia) és a bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea). Tavasszal és ősszel virágzó hajtását és gyökerét gyűjtik.
Echinakozidokat, poliszacharidokat, alkilamidokat, poliacetiléneket és illóolajat tartalmaznak.
Ezek a nem specifikus immunvédekezést erősítik (növelik a falósejtek számát), valamint gyulladásgátló, fertőtlenítő hatásúak. A gyógyászatban elsősorban vírusfertőzések, megfázások, húgyúti fertőzések megelőzésére alkalmazzák a kasvirágot.
Mivel borzasztóan keserű, általában csak készítmények formájában, ízesítve (tinktúra, kapszula) alkalmazzák, de természetesen van, aki bevállalja a tea fogyasztását is.
A második delikvens a fokhagyma.
A fokhagyma (Allium sativum) alliint, kéntartalmú peptideket, B1- és C-vitamint, valamint flavonoidokat is tartalmaz. Bizonyított antioxidáns, antibakteriális, antimikotikus és antivirális hatású. A fokhagyma szöveti sérülésekor (aprítás, szétnyomás) az alliin átalakul allicinné, és ez az utóbbi vegyület rendelkezik antimikróbás hatással.
A torok baktériumflórájának alkotói közé tartozik a streptococcus és a staphylococcus. Ezek a baktérium törzsek okozzák a felső légúti megbetegedések nagy hányadát. Ha felborul az egyensúly egy meghűlés vagy vírusfertőzés miatt, elszaporodnak a nyálkahártyán. Ez okozza a gyulladást, a váladékképződést és a lázat. Az allicin meggátolja a fent említett baktériumok szaporodását, így nem tud tovább terjedni a fertőzés. Külön jó pontot érdemel, hogy még a penicillin rezisztens baktériumok ellen is sikeresen használható.
A harmadik versenyzőnk pedig a kakukkfű.
A mezei kakukkfű(Thymus vulgaris) virágzó hajtásai illóolajokat, cseranyagot, gyantát, szaponinokat és flavonoidokat tartalmaznak. Főbb illóolajai a timol és a karvakol, antimikrobás hatású (fertőtlenítő). A flavonoidok és a cseranyag gyulladáscsökkentők, a szaponinok pedig köptetők. Kiválóan kitakarítja a légutakat és gátolja a gyulladást kiváltó baktériumok szaporodását. Így elkerülhető a „közösségi takonykór” megjelenése a kicsinél.
Negyedikként pedig megemlítendő a fenyő is.
A lucfenyő (Picea abies) vagy az erdei fenyő (Pinus sylvestris) zsenge ágvégei, azaz rügyei nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz, amelyben alfa- és béta-pinén, karén, limonén és kámfor van jelen. Erős fertőtlenítő, immunerősítő és vértisztító hatása van.
Hihetetlen, hogy a természetnek mindenre van megoldása, eszköze. Tartsuk ezért tiszteletben és óvjuk meg a jövő generációinak is a kincseit!
Tegyünk együtt egy tudatosabb és egészségesebb jövőért – gyógyítsunk gyengéden!
Szarvas Niki
Egészségügyi biomérnök és fitoterapeuta