Székelyföldön is ráharaptak a húsmentes töltött káposztára a Nyers Séf jóvoltából

Újító szellemű konyhájával a Nyers Séf, Varga István, ismét az óhaza olyan tájaira kalandozott Erdélyben és Székelyföldön, ahol az emberek ma is együtt lélegeznek a természettel és a hagyománnyal. Már nyári körútja alkalmával elhintette itt a nyersvegán táplálkozás magvait, s hogy ezek a magok befogadó táptalajra találtak a székelység körében, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy alig néhány hónap elteltével visszahívták – s ezúttal még több helyszínen tartott workshopokat és élményvacsorákat.

A felkérésnek örömmel téve eleget, október 16-án felkerekedett, s nyakába vette Maros és Hargita megyéket. A körút során több mint száz lelkes résztvevőt vezetett be a növényi alapú, glutén- és laktózmentes, nyers táplálkozás izgalmas világába.
Az első állomás egy új helyszín, a zsúfolásig megtelt székelyudvarhelyi Pomodoro étterem volt, ahol Varga István kezdő ételkészítő tanfolyamot tartott kedden, másnap pedig gourmet élményvacsorával lepte meg az étterem vendégeit.
A körút csütörtökön, a már hagyományos helyszínnek számító Jelen juice bárban folytatódott, Csíkszeredában, ahol két napon át kezdő és haladó workshopokon vehettek részt az érdeklődők. A erdélyi gasztro-túra záróállomása szombaton a marosvásárhelyi Freshpoint vegán étterem volt.
  

Jókedvű, közös alkotás volt

A kezdő tanfolyam résztvevői olyan enzim- és vitamindús, nyers ételkülönlegességek készítését sajátíthatták el, mint a napindító superfoodos smoothie, a céklakrém leves, a cukkini-spagetti napszárított paradicsomos raguval és „füstöltsajt-szósszal”, vagy a gyümölcsös „tejberizs” desszert. A haladó tanfolyam menüsorában helyet kapott a nyersvegán töltött káposzta, mákos guba, illetve a nagy kedvencnek számító „nagyon csokitorta”.

Amiért nagyon odavoltak, és meglepődtek rajta, hogy milyen könnyű elkészíteni, az a nyersvegán töltöttkáposzta volt. De igazából mindent szerettek, a főételeket és desszerteket is. Imádták a cukkinispagettit, és elcsodálkoztak, hogy hogy lehet tej és rizs nélkül ilyen finom tejberizst készíteni” – mesélte Varga István.
 

 
A résztvevők eleve nyitottak voltak, tehát kíváncsian mentek el az eseményekre, annak ellenére, hogy a tiszta növényi táplálkozás meglehetősen távol áll azoktól a gasztronómiai hagyományoktól, amelyekben felnőttek. Ha azonban valakiben volt is egy csöppnyi kétely, vagy feszültség, az már az első percekben feloldódott, amikor felismerték, hogy nem egy agytágítás vár rájuk, hanem egy jókedvű, könnyed beszélgetés és ínycsiklandó falatok. A workshopok pedig jókedvű, közös alkotássá váltak.

Húsevők is érdeklődtek a nyersvegán fogások iránt

A workshop üzenete az volt, hogy  az emberek merjenek változtatni az ételükön, és ezáltal az életükön is változtatni tudnak. Gyakorlati tanácsok hangzottak el arra vonatkozóan, hogy a nyers táplálkozás milyen lehetőségeket kínál azoknak, akik például szeretnék elérni ideális testsúlyukat, vagy netalán valamilyen betegségtől szabadulnának.
A Nyers Séf tanfolyamai iránt rendkívül változatos közönség érdeklődött Erdélyben. A résztvevők túlnyomó többsége természetesen magyar anyanyelvű volt, de jónéhány román érdeklődő is jelen volt, főleg Marosvásárhelyen, ahol szinkrontolmácsolással zajlott a tanfolyam.

Nagy öröm, hogy az idősebb és középkorú közönség mellett, sok gyerek is eljött workshopokra, és ők nagy lelkesedéssel segítettek az ételkészítésben”

Külön kiemelendő, hogy vegánok, vegetáriánusok és vegyes táplálkozásúak szinte egyenlő arányban vettek részt az Erdélyi turné rendezvényein.

Ennek nagyon örültem, mert az én workshopom nem arról szól, hogy bárkire is ráerőltessünk egyfajta szemléletmódot, hanem egyszerűen szeretném megmutatni nekik a mindenmentes nyersvegán táplálkozás lehetőségét, illetve azt, hogy ezt milyen szépen és egyszerűen lehet művelni”

Étel és jótékonyság

Az erdélyi turné során egy különleges együttműködés is létrejött. A sérült gyerekekkel foglalkozó székelyudvarhelyi Szt. Ferenc Egyesület képviselői segítséget kértek Varga István nyers séftől, hogy a gondozásukban levő gyermekek étrendjébe beépíthessék a tisztán növényi alapú ételeket. Több tanulmány igazolja ugyanis, hogy a nyersvegán táplálkozásnak pozitív hatásai lehetnek az autizmussal élők fejlődésére.
Egy ilyen jellegű felkérésre Magyarország csupaszív Nyers Séfje nem mondhatott nemet, s miután meglátogatta az egyesület gyermekeit, azonnal megbeszélték az együttműködés következő lépéseit. Mi több, Varga István egy jótékonysági vacsorát is szervez december 20-án, Székelyudvarhelyen, melynek teljes bevételét a sérült fiataloknak ajánlja fel.

Kurzus és közösségépítés

A Nyers Séf egyébként nem csak az ételkészítésre tanította meg az erre nyitott embereket a turné során, hanem segítséget adott a helyi vegán közösségek kiépítésében is. Erre a mondhatni úttörő tevékenységre nagy szükség van egy olyan hagyománytisztelő közegben, ahol a legtöbben húsevés nélkül el sem tudják képzelni az életet. Egy csíkszeredai vegán házaspár ezért elhatározta, hogy magyarországi mintára, helyi szinten vegán klubot indít, és ehhez kérték Varga István segítségét.

„A workshop után odajöttek hozzám és elbeszélgettünk. Mondták, hogy milyen nagy problémát jelent Erdélyben, hogy az emberek mennyire zárkózottak, s megítélik azokat, akik másképp gondolkodnak és táplálkoznak. Mondtam, hogy ismerem az érzést, én is tapasztaltam már, és szívesen segítek lendületbe hozni a vegán klubot, ugyanis azt látom, hogy Erdélyben sok ilyen érdeklődésű személy él, de sokszor nem is tudnak egymásról, úgy hogy szomszédos utcákban laknak. Az ilyen jellegű programok pedig lehetőséget adnak nekik a találkozásra”

 
Decemberben újabb erdélyi és felvidéki körutakra indul a Nyers Séf

Ennek megfelelően december 18-án, kedden Székelyudvarhelyen lesz vegán klub, 19-én Csíkszeredában egy ételkóstolóval egybekötött beszélgetés,  20-án, csütörtökön pedig a székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesület sérült gyermekeinek felkarolására tart jótékonysági estet Varga István. 21-én, pénteken este pedig a marosvásárhelyi Freshpoint-ban szerveznek egy vegán estet, ahol István elmeséli saját történetét majd minden érdeklődő felteheti kérdéseit a nyersvegán táplálkozással, és az egészséges életmóddal kapcsolatban.
A Nyers Séf – aki egyébként idén többször is ellátogatott Erdélybe, s megfordult többek közt Nagyváradon és Nagykárolyban is – tehát legközelebb december 17–21 között turnézik majd Székelyföldön, de az adventi időszakban Felvidéki településeket is meglátogat majd.
 

Istvánnal és a vacsora egyik fogásával a Flódnitortával találkozhatsz a Csak a Mentes Karácsonyi Vásáron is! Nyers Séfünk megmutatja hogy tudod Te is egyszerűen elkészíteni az otthonodban 20 perc alatt ezt az isteni mentes adventi tortát! Várunk szeretettel!