Mit együnk nyáron? Miért kívánunk mást, mint tavasszal?

Ötvös Edina egészségsherpaÖtvös Edina egészségsherpa, az Edinaturally alapítója vagyok.

A Himalájára a hegymászókat a csúcsra kísérő helyiek helyett, én a testi és lelki csúcsteljesítmény elérése felé kísérem azokat, akik hozzám fordulnak.

A világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for integrative Nutrition –ben tanultam több mint 100 féle táplálkozási elméletről és hasznos gyakorlati tudásra tettem szert számos életvezetési módszerrel kapcsolatosan is. Így lettem holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista.

2020. év végén elindítottam az Edinaturallyt és a közel 20 év menedzseri lét, valamint az iskolában tanultak alapján már olyan tapasztalattal és szakmai háttérrel rendelkezem, amivel személyre szabott segítséget tudok nyújtani az egészséges és teljes élet felé vezető úton, hogy csúcsteljesítményre legyenek képesek azok, akik hozzám fordulnak.

 

Mit együnk nyáron? Miért kívánunk mást, mint tavasszal?

Az emberi test nagyon szuperül van megalkotva, mivel ha gond van, akár önmagát is képes gyógyítani, csak ismerni kell a jelzéseit. Ezenkívül az étkezések során, kívánásaink révén is törekszik arra, hogy jobban érezzük magunkat. A szervezet gyakran olyan ételekre vágyik, amelyek egyensúlyban tartják az adott évszak elemeit.

Tavasszal az emberek méregtelenítő ételeket kívánnak vagy szeretnek olyanokból többet enni mint például leveles zöldségek és citrusos ételek. Ha pedig beköszönt tartósan a jó idő, érezzük a sóvárgásunkon is, hogy itt a nyár. Elkezdünk más ételeket kívánni, mint télen.

Ötvös Edina egészségsherpaIlyenkor hűsítő ételekre vágyunk, mint a gyümölcsök, nyers ételek, a fagylalt és kevésbé kívánjuk a nehezebb ételeket, vagy azokat, amelyek sokáig vannak sütve, főzve.

És ha a szervezetünk megkívánja a nyári finomságokat, akkor adjuk meg neki, amit kér, természetesen a mennyiség és a minőség ilyenkor is nagyon fontos.

Így fogyasszunk rengeteg élénkszínű nyári gyümölcsöt és zöldséget, főzzünk élvezettel gyönyörű ételeket -játsszunk az ételek káprázatos színével, díszítsük virággal az asztalt. Készítsünk könnyű ételeket, de használjuk rendszeresen a fűszeres, csípős, sőt, tüzes
ízeket Süssünk rövid ideig és nagyon magas hőfokon, olyan gyorsan pároljuk meg az ételt, amilyen gyorsan csak lehet. Sózzunk kevesebbet, használjunk több vizet. A nyár számtalan lehetőséget kínál, fejezzük ki a változatosságot az étrendünkben is.

És még egy gyakori tévhitre is felhívnám a figyelmet: gyakran gondoljuk, hogy ilyenkor a jéghideg italok a leghűsítőbbek, mert azok villámsebességgel lehűtenek. Azonban az a mellékhatásuk, hogy gyorsan összeszűkítik a gyomrot, és leállítják az emésztésünket, így jobb őket kerülni. Sokkal jobban járunk, ha szobahőmérsékletűt fogyasztunk, és többet, mint általában. Egyébként is kevés folyadékot fogyasztunk, kevesebbet mint gondolnánk, de ez már egy másik téma.

Élvezzük ki a nyár minden pillanatát az étkezéseink során is!

Bővebb info: www.edinaturally.com

 

Ötvös Edina egészségsherpa