Megvan az Év séfje 2021 verseny nyertese!

Hagyományos receptek allergének nélkül

Év séfje 2021 döntő

Idén 4. alkalommal került megrendezésre a Csak a Mentes Év Séfje verseny, melyre glutén-, cukor-, tejmentes és vegán receptekkel jelentkezhettek a résztvevők. A cél évről évre, felhívni a figyelmet az egészséges, allergénmentes táplálkozásra és nem utolsó sorban bemutatni, hogy a mentes étkezés nem unalmas, sőt! Megannyi lehetőséget, újdonságot és az alkotás élményét adja egy-egy új alapanyag, új ízvilág kipróbálása.
Fontos szempont az is, hogy egy hagyományos receptversenyen talán hátránnyal indulnak azok, akik mentes különlegességeket készítenek, hiszen a köztudatban az él, hogy ami mentes, az más ízű – és nem feltétlenül pozitív értelemben.
Az Év Séfje megmérettetés ezeket a sztereotípiákat dönti le, mind az ételek kinézetét, mind állagát, ízét tekintve. A beküldött receptekre két online fordulóban szavazhattak a látogatók a csakamentes.hu oldalon. 4-4, a legtöbb szavazatot kapott recept beküldője jutott tovább.
Az online fordulók után, az idei évben először, 3 élő megmérettetés során dőlt el, hogy ki a 2021-es Év Séfje. A tét, a verseny, a főzés és az életre szóló élményen kívül igencsak motiváló volt.

S milyen nyeremények vártak az első 3 helyezettre?

I. helyezett

  • 100.000 Ft-os vásárlási kredit a Kifli.hu weboldalán
  • 2 személy részére szóló wellness hétvége a Castellum Hotel Hollókőben
  • üvegdíj
  • ajándékcsomag

II. helyezett

  • 50.000 Ft-os vásárlási kredit a Kifli.hu weboldalán
  • üvegdíj
  • ajándékcsomag

III. helyezett

  • 25.000 Ft-os vásárlási kredit a Kifli.hu weboldalán
  • üvegdíj
  • ajándékcsomag
  • 30.000 Ft értékű utalvány a Mindenmentes Főzősuliba

Együttműködő partnereink

Akiknek fontos, ezért támogatják a mentes táplálkozást

A közép-, elő- és szuperdöntőben a Huszár Zsuzsanna, Kiss Mona, Posta Reni, Stőhr Gréta, Vágó Piros, Karalyos Gábor – Vegán Hegylakó, Tanács Attila, Varga István Nyers Séf tagokból álló szakmai zsűri értékelte a versenyzők ételeit. E nevek minden bizonnyal ismerősen csengenek még azok számára is, akik csak most ismerkednek a mentes életmóddal. Nem meglepő, hiszen a zsűritagok kiemelkedő hírnevet szereztek a mentes étkezés és – életmód különböző területein. A versenyzőknek 90 perc állt rendelkezésre, hogy az általuk megálmodott főételt és desszertet elkészítsék mentes-vegán verzióban és bemutassa a zsűrinek.

Számos élő bejelentkezés segítségével követhették a verseny menetét az érdeklődők. Ha az ételeket nem is tudták megkóstolni, a fantasztikus hangulatnak részesei lehettek.

2021. november 3. - A középdöntő

A döntőknek a Gastropolis Főzőiskola adott otthont, ahol élőben készítették el a versenyzők ételeiket a szakmai zsűrinek. Ők pontozással minősítették a finomságokat – nekik sem volt könnyű dolguk! Minden apró részletet figyelemmel kísértek, úgymint az alapanyagok kiválasztása, kreativitás, tálalás, az ételkészítés módja, s nem utolsó sorban az elkészített étel íze-állaga-zamata. Ha már az ízeket említjük, a Fűszerbár minőségi fűszerei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen kiváló kreációk születhessenek. Egy olyan piaci részesedéssel bíró vállalat, mint a  kifli.hu, az alapanyagok házhoz-szállításáról is gondoskodott, hogy a szervezés még gördülékenyebb lehessen – mert számukra is elsődleges az egészség, az egészséges életmód népszerűsítése. S természetesen, mint minden rendezvényen, a 383 Víz is támogatott bennünket.

Egy jó ötlet, jó szervezéssel és olyan támogatókkal érheti el célját, akik bíznak bennünk, azonosulni tudnak küldetésünkkel. Elmondhatjuk, hogy minden feltétel adott volt ahhoz, hogy magas szinten képviseljük azt, amit megálmodtunk.

November 3-án a középdöntőben végül 7 versenyző mérte össze tudását, ahonnan 4-en jutottak tovább az elődöntőbe. A nagyon színes mezőnybe az ország különböző pontjairól érkeztek a résztvevők, köztük egy férfi versenyző is!  – aki maradt is egészen a verseny végéig. Krémes desszertek, érdekes köretek, izgalmas összeállítások készültek, a hangulat pedig szuper volt!

A 4 továbbjutó:

  • Nyitrai Kitti
  • Fogler Dániel
  • Melicher Lilla
  • Bódai Beát

Ízelítő a középdöntőről

2021. november 10. - Az elődöntő és a DÖNTŐ

A továbbjutott Év Séfje versenyzők egy héttel később alkothattak újra a zsűri előtt. Izgalmas volt látni, hogy a középdöntőben kapott javaslatok, instrukciók alapján mennyit fejlődtek és micsoda kreatív mentes gasztronómiai különlegességek készültek.
Szezonális zöldségek és gyümölcsök inspirálta fogásokat kóstolhatott a szakmai zsűri. Ki-ki a saját hivatása, preferenciája miatt várta izgalommal a kóstolást. Karalyos Gábor mint mindig, csak egyszerűen finom ételre vágyott, a Nyers Séf mentes, tápláló, teljes értékű fogásokra, Tanács Attila pedig kíváncsian várta, hogyan kivitelezik a krémes desszerteket – hogy csak néhány véleményt említsünk.

Az elődöntőben sütött-főzött mentes fogások pontozása alapján a következők szerint alakult a sorrend:

  • IV. helyezett: Bódai Beáta
  • III. helyezett: Melicher Lilla
  • II. helyezett: Fogler Dániel
  • I. helyezett: Nyitrai Kitti

A döntőre még ugyanazon a napon sor került. A két döntős fogás minden részletében felülmúlta a várakozásokat, mind tálalásban, mind ízvilágban. A zsűri dolgát egyáltalán nem könnyítették meg, igen szoros volt a küzdelem. Végül a 2021-es Év Séfje Nyitrai Kitti lett!

A díjakat nem más, mint Klekner Péter, a kifli.hu ügyvezető igazgatója adta át a nyerteseknek. A versenyzők, zsűritagok, sajtó munkatársai egy izgalmas ajándékcsomaggal térhettek haza, melyet köszönünk:

  • Fűszerbár – Webshop & Gastro
  • Health Market & Hello Keto – Sweets to Infinity
  • Ökoabc-bio,öko,vegán áruház
  • Tamart design  
  • Viblance
  • BioMenü Reformélelmiszer és Étrend-kiegészítő Webáruház  
  • Kifli.hu  
  • Naturcleaning – Természetes tisztítószerek és kozmetikumok

Gratulálunk minden résztvevőnek, köszönjük a szakmai zsűri munkáját, továbbá támogatóinknak, hogy bíznak a küldetésünkben!

Év Séfje 2021 nyertesei:

  • I. helyezett: Nyitrai Kitti
  • II. helyezett: Fogler Dániel
  • III. helyezett: Melicher Lilla

Elkészítenéd a döntős fogásokat? Jó hírünk van! Az alábbi linkekre kattintva eléred a főételek és a desszertek receptjeit.  Oszd meg velünk, ha elkészítetted!

Fogler Dániel döntős fogásai:

Nyitrai Kitti döntős fogásai:

“Mentesen is lehet minden hagyományos ételt elkészíteni, finoman és egészségesen. ”

Vallja Kitti, aki pótversenyzőként, az utolsó pillanatban került be az élő versenybe, mert betegség miatt sajnos történt egy visszamondás. Kitti a mentes étkezését másfél évvel ezelőtt kezdte el tudatosan, egészségügyi problémák miatt. Mára már vegán, amit elmondása szerint nem cserélne le semmi másra – miért is tenné, hiszen minden percét élvezi.

Néhány kép a döntőről

Nézd meg a Séf Verseny kapcsán készült interjúkat