Interjú Kármán Odettal

Kármán Odettet sokan ismerhetik a televízióból, ugyanis közel 3 évig volt az Éjjel-nappal Budapest egyik főszereplője. A sorozat végeztével saját álmai megvalósítására kezdett el koncentrálni, azonban időközben úgy döntött, hogy kivizsgáltatja azokat a tüneteket, amelyekkel már régóta küzdött. Az eredmények nem kecsegtették sok jóval, azonban mára megreformálta a táplálkozását, olyannyira, hogy 2023-ban a Csak a Mentes nagykövetévé avanzsált elő.

Kármán OdettMilyen tünetek jelentkeztek nálad először?

Nekem az első tünetek a bőrömön és a hajamon jelentkeztek, utána a közérzetem is nagyon rossz volt. Az arcom tele lett pattanással, a hajam rettentően hullani kezdett és éreztem, hogy ez nem mehet így tovább. Ekkor mentem el egy vizsgálatra, ahol kiderült, hogy érzékeny vagyok a tejre, a tojásra, az élesztőre, néhány hüvelyesre és a zabra.

Az időközben kiderült érzékenységeid miatt át kellett állj egy teljesen új életmódra. Ez mennyi időt és energiát vett igénybe?

Kezdetben természetesen nekem sem volt egyszerű, de aztán szépen elkezdtem beleásni magamat ebbe az egészbe, akkor megnyugodtam és azóta már sokkal nyitottabban állok ehhez az egészhez, mert szép lassan kinyílt a világ számomra és rájöttem, hogy rengeteg alternatíva van, amit én is el tudok otthon készíteni. Még jelenleg éppen ebben az átformálódó időszakban vagyok, sőt mostanában a hús is visszajött egy kicsit az étrendembe, mert próbálom valahogyan a táplálkozásomban megtartani a balanszot. De mint mindenben ebben is nagyon fontos a tudatosság, rendszeresen írom, hogy mit kell vegyek, előre kigondolom, hogy miket fogok a héten elkészíteni és próbálok úgy bevásárolni. Sőt, most csináltam itthon egy kiskertet, hogy immáron a zöldségeket és a gyümölcsöket magamnak termelhessem meg. Minden szinten megpróbálok erre fókuszálni. Próbálom az életemet ebbe az irányba terelni. És a szervezetem is meghálálja ezt, mert elmúltak a korábbi panaszaim. A bőröm hatalmas változáson esett át és ez nagyon nagy boldogságot ad nekem most, nincs puffadás, sokkal jobb a közérzetem is. Van egy rendszer az életemben, ami jó nekem, ami engem szolgál és ami még egészséges is. Illetve mostanság elkezdtem nyitni a fermentálás felé is.

2023-ban Te lettél a Csak a Mentes nagykövete. Mit szóltál ehhez a felkéréshez?

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy én leszek a Csak a Mentes nagykövete, mert anno, amikor kiderültek az intoleranciáim, én is nagyon elveszett voltam, és azt éreztem, hogy nem tudom, hogy merre kell menni. Nekem is ezekből a megjárt kis utakból körvonalazódott, hogy akkor ezt hogyan is kell kezelni. Szeretnék másoknak segíteni, hogy akik ugyanilyen problémában szenvednek, mint én azoknak hátha tudok egy kis erőt adni vagy utat mutatni. És így együtt tudunk fejlődni, mert azért még én is nagyon az elején járok, de próbálok minden segítséget megadni és próbálunk mindannyian a Csak a Mentes csapatával egy olyan utat biztosítani mindenkinek, ami felépíti újból az embert és újra egyenesbe hozza.