Search
Close this search box.

Őszi turnéja végéhez ért a Nyers Séf

Élményvacsorákkal, ételkészítő workshopokkal és pódiumbeszélgetésekkel teli, tartalmas őszi időszakot tudhat maga mögött szakmai partnerünk, Varga István nyers séf, aki ősszel ismét nyakába vette az országot, és egy többhónapos turné keretében vitte el üzenetét a nyers táplálkozás áldásos hatásairól Magyarország különböző szegleteibe. 

Útja során számos, a nyers étkezéssel kapcsolatos tévhitet is lerombolt. „A nyers táplálkozásra nem átállni kell, hanem beépíteni az étrendbe olyan arányban, ami az adott személy számára optimális, figyelembe véve az évszakot, a fizikai aktivitást, életkort, egészségügyi állapotot” – hangsúlyozta. István ugyanis a személyes példamutatásban hisz, és nem abban, hogy az emberek kiüssék egymás kezéből az ételt, vagy ráerőltessek másokra a nézeteiket. 
A turné a II. Csak a Mentes Őszi Vásárral vette kezdetét szeptember 21 és 22 között a budapesti Dürer kertben, sok előadóval, kiállítóval és nagyon jó programokkal, ahol István a máktej és a nyers vegán mákos pite készítésének fortélyaiba vezette be a szépszámú érdeklődőt a Vegán Influencer Találkozó és Workshop keretein belül!

Közönségkedvencek az étlapon

Néhány nappal később, szeptember 27-én már a szolnoki Camino Clubban alkotott a Nyers Séf, lakáséttermi hangulatban. Tízfogásos gourmet élményvacsorája az elmúlt év legkedveltebb nyervegán fogásait vonultatta fel, mint a káposztás ropogós, a mentás tzatziki, a nyersvegán zöldborsos diófasírt   fokhagymásan, a kapros-túrós töltött paradicsom, a szivárvány zöldségspagetti rózsaborsos aszaltparadicsom raguval, vagy az Illatos lenmagkenyér, valamint olyan desszerteket, mint a nyers csokis palacsinta, az almás mákpitetorta, és szőlős vegán krémtúró.
Ezután két nyíregyházi esemény következett a turnéban szorosan egymás után: az október 8-án tartott lakáséttermi élményvacsora keretében felejthetetlen ízharmóniájú éltető, növényi ételekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők majd két napra rá, október 10-én elsőkézből meg is tanulhatták Istvántól az olyan közönségkedvencek elkészítését, mint a tonkababos körteleves, a füstölt vegán sajtkrém, valamint a mindig népszerű cukkinispagetti és mákpitetorta.

Nyersen a sztárok között

A két nyíregyházi állomás között október 9-én szülővárosába Debrecenbe is tett egy kitérőt a Nyers Séf: a National Instruments debreceni székhelyén tartott előadást az egészséges táplálkozásról a dolgozók hete keretében, ahol egyébként Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető és Sebestyén Balázs médiaszemélyiség is meghívott volt. A tesztelési, mérési és vezérlési megoldások területén világszinten élen járó National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre leányvállalatát Debrecenben.  Az elmúlt évek során 200 fős cégből több mint 1500 főt foglalkoztató munkáltatóvá nőtte ki magát, és nagy hangsúlyt fordít a család- és emberközpontúságra, s egyben az alkalmazottai egészségére is, akikkel István megosztotta szaktudását, tapasztalatait.

Könnyű receptek mindenki számára 

Október 11-én már az ország nyugati határánál, a szombathelyi Életkert étel- és desszertbárban tartott előadást és ételkóstolót közösen Kékéletmód Ricsivel. A beszélgetés keretében könnyed stílusban tárgyalták a komolyabb témákat is, és az érdeklődők megkóstolhattak számos egyszerűen elkészíthető fogást, amelyet bárki a saját konyhájában levő eszközökkel is elkészíthet. 
A körút következő állomása Nagykanizsa volt – október 13-án és 14-én ismét meglátogatta a tavasszal indult Tudatos Vegán Konyhát, melynek személyzetét az induláskor sajátkezűleg a Nyers Séf tanította be. Ezúttal egy közös értekezletre és szakmai továbbképzésre került sor a munkatársakkal és a Tudatos Vegán Konyha vezetőjével, Margóval.
Praktikus és a hétköznapokban könnyen alkalmazható fortélyokat osztott meg a gasztro szakember a győri közönséggel is, október 15-én. Az előadást kérdezz-felelek szekció követte, majd ki-ki megkóstolhatta a saját maga által választott menüt: rózsaborsos aszlatparadicsom-ragut gm tésztával, vagy szőlős vegán krémtúrót.
Az eseménynek otthont adó Vital Cafe & Bistro 2016-ban indult, családi vállalkozásként és célkitűzése, hogy megmutassa: a tudatos, 100%-ban növényi táplálkozás együtt jár a finom ízekkel is, valamint hogy a gondosan megválogatott alapanyagoknak és a kíméletes konyhai feldolgozásnak köszönhetően, a szívvel lélekkel készített ételek nemcsak a test hanem a lélek egészségét is szolgálják – ez a vezérelv pedig gyönyörűen összecseng Varga István szakmai partnerünk konyhai filozófiájával. A Nyers Séf 2020 január 17.-én ismét rendezvényt tart a Vital Cafe & Bistroban a Veganuary Turné keretein belül! Ha szeretnéd hogy nálad vagy a városodban is tartson rendezvényt István és/vagy valamelyik barátja akkor keresd bátran a közösségi felületein! 🙂

Ízek, hangulatok, elvonulás

Az ország északi határáról hamarosan a fővárosba utazott a Nyers Séf, aki október 20-án a Dining Guide-rangsorolt francia Le Poulet étteremben folytatta legendás vegán gourmet élményvacsora-sorozatát. Az illusztris eseményen törzsvendégek és teljesen új vendégek is meglátogatták szakmai partnerünket. Jelen volt többek közt az ötszörös fitnesz-világbajnok, Bánkuti Gabriella is, az egyik legkeresettebb hazai tréner, a paralimpiai csapat erőnléti edzője. 

Őszi zsongás, zöldségek, gyümölcsök, hangulat és egészséges életmód – ezekkel gazdagodhattak az élményvacsora résztvevői, akik olyan finomságokat kóstolhattak meg, mint a mandulasajt rózsaborssal, zöldekkel, aszaltszilvás céklakrémleves és fűszeres cukkini chips, borsos fasírt sárgarépás savanyú káposztával, töltött marinált gombafejek kaprival és pisztáciával, szilvás kardamomos crème brülée, valamint a máktejszínes nagyoncsokitorta.
November 1–3 között az osztrák Alpokban ismét megrendezésre került Hári Richárddal közösen a III. Kékéletmód Tábor. Az immár hagyományossá vált elvonulás ezúttal a hideg vízre, a csendre és az önmegismerésre összpontosított. Mindehhez biztosított ideális helyszínt a szálláshely kertjéből elérhető Wörthi tó, a Kékeletmód Ricsi által vezetett jóga, edzés és meditáció, valamint a Nyers Séf által készített enzimdús, mindenmentes ételek. 

Szakácsverseny szigorú bírája

István idén is tagja volt az Csak a Mentes Év Séfje verseny szakmai zsűrijének. A verseny célja, hogy bemutassa: allergénmentesen is lehet finoman és változatosan étkezni. A háromfordulós receptverseny résztvevői közül került ki a három győztes, akik részt vehettek a 2019. november 6-án megrendezett Szuperdöntőn.
A versenyen, melynek a budapesti Salt‘n Pepper Főzőiskola adott otthont, glutén-, cukor-, tejmentes és vegán ételek készültek. Varga István szakmai vezetőnk többek közt olyan hírességekkel zsűrizett együtt mint Stöhr Gréta vegán séf és műsorvezető, Karalyos Gábor színész (a Vegán Hegylakó), a Chili & Vanília blog szerzője és a Lidl gasztro-arca Mautner Zsófia, Huszár Zsuzsanna táplálkozási specialista, Posta Renáta fogyókúrás tanácsadó, paleo gasztroblogger, Kiss Mona gluténmentes gasztroblogger, Vágó Piros gasztrokalandor, valamint a Mindenmentes főzősuli alapítója Tanács Attila.
A rendezvényén tiszteletét tette Boros Regina a Gasztrobizarr blog szerzője és a világszerte megrendezésre kerülő Black Food Festival szervezője. Regina és István hosszan értekeztek a minőségi gasztronómia jelenéről és egy esetleges közös együttműködés is szóba került! Izgatottan várjuk a fejleményeket…. 🙂

„Nagyon örülök annak, hogy ma Magyarországon ennyire terjed az allergénmentes és vegán konyha, hogy ilyen kaliberű versenyeket lehet rendezni. Üdvözlöm a kezdeményezést.

Nem véletlenül dolgozok én is azon évek óta, hogy ez minél jobban beépüljön a köztudatba és mindenki számára elérhetővé váljon az ilyen jellegű táplálkozás. Ez a mentes verseny annak is tanúbizonysága, hogy milyen jó úton halad hazánkban az egészséges táplálkozás” – nyilatkozta Varga István nyers séf, akinek nagyok voltak az elvárásai és szigorúan pontozta a versenyzőket, arra sarkallva mindenkit, hogy hozza ki a legtöbbet önmagából és az ételekből, amelyeket elkészít. 
Istvánról egyébként közismert, hogy szigorú zsűriző – lásd a tavalyi fagylaltversenyen is ő zsűrizte a mentes kategóriát, többek közt a Gundel-unokával közösen. Ezúttal sem volt ez másképp, István szigorúan pontozott és építő jellegű kritikáinak hangot adott, majd mindenkinek sok sikert kívánt és gratulált a még sikeresebb folytatáshoz, hiszen – mint hangsúlyozta – nagyon jó irányon indultak el a résztvevők. 

Fejest ugrottak a nyersételek világába a szoboszlóiak is

Turnéja következő állomásaként első ízben tett látogatást Hajdúszoboszlóra a Nyers séf, Varga István aki november 14-én a Vegán Harmónia Lakásétterem közönségének tartott ételkészítő műhelymunkát, majd kóstoló vacsorát. Minden fogás glutén- és laktózmentes, vegán alapanyagokból, hőkezelés nélkül készült. A menüsoron olyan finomságok szerepeltek, mint a mandulatejszínes körteleves, füstölt vegán sajtkrémes cukkini-spagetti, töltöttkáposzta, mandulasajt rózsaborssal, illatos lenmagkenyér, valamint nyersvegán mákos guba.
Ez volt a Nyers séf első hajdúszoboszlói workshopja, de megígérte, hogy Januárban ismét visszatér Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumának helyt adó üdülővárosba, a Veganuary turné keretében.

Önkormányzat támogatja az egészséges életmódot

Másnap, november 15-én már Derecskén, a helyi önkormányzat meghívására tartott ételkészítő workshopot és kóstolót szakmai partnerünk. A városháza házasságkötő termében ezúttal nem emberek, hanem alapanyagok és ízek keltek egybe, olyan harmóniában amely a Nyers Séf munkáját fémjelzi. A derecskeiek a tudatos táplálkozás új szintjét ismerhették meg a találkozón. „Példamutató a derecskei önkormányzat részéről, hogy ezt hivatalosan felvállalta, és zászlós hajója az egész országnak az egészséges életmód felé való közeledésben” – nyilatkozta István, aki mindig nyitott az ilyen együttműködésekre, ezért bátran megkereshetik.

„Nem ütjük ki senkinek a kezéből a csirkecombot”

A körút keretében kétnapos „mindenmentes” tanfolyam következett melynek november 16–17 között a nyíregyházi Tiszta Forrás Reform Étterem adott otthont. A képzés célja az volt, hogy tágítsa a résztvevők eszközpalettáját ahhoz, hogy kitapasztalhassák a számukra ideális táplálkozást, és elérhessék kívánt testsúlyukat. 
Szakmai partnerünk Varga István ismét megmutatta, hogy a személyes példamutatásban hisz, hiszen egy szerethető és gyakorlatias workshopot tartott a nyíregyházi étteremben, ami főleg paleo konyhát visz. „A nyersvegán táplálkozás elemei könnyen beépíthetők bármilyen étrendbe. Nem ütjük ki senkinek a kezéből a csirkecombot, hanem megvárjuk azt, hogy ő jöjjön rá, hogy neki az kell, vagy nem kell” – fogalmazott. A tanfolyamon az étterem majdnem teljes személyzete részt vett és – mint elmondták – jónéhány receptet be is fognak építeni a kínálatba a közeljövőben.

Együttműködés világbajnokokkal

A vasárnapi rendezvényen egyébként tiszteletét tette Vitkai Elemér kétszeres Ultra Spartan Race világbajnok az Age Group 50+ férfiak korcsoportos kategóriájában, aki szintén beszállt az alkotásba. Elemér elmondta, hogy növényi táplálkozással készült a világversenyre, mert az a tapasztalata, hogy sokkal jobb a teljesítő képessége és gyorsabban regenerálódik általa.


 Többek közt ezért is együttműködést indítottak szakmai partnerünkkel Varga Istvánnal – például december 28-án az Extreme Trail Hungary SE által szervezett Tarcali versenyen ott lesz a Nyers Séf is, és a célba jutottak energiatartalékait fogja újra feltölteni nyersvegán falatokkal, illetve Elemér is jelen lesz az István által januárban megtartandó évindító hétvégén ahol sportolók, motivációs előadók és István – mint gasztro-szakember fogják megmutatni, hogy hogyan lehet az életmódváltást gyakorlatban beépíteni a mindennapokba.

„Hogy ne csak egy szalmaláng-szerű lelkesedés legyen január elején, hanem egész évre kiterjedjen a lelkesedés és a szakmai útmutatás, melyet az inspiráló csapat nyújt majd” – fogalmazott.

Az évindító hétvégén egyébként jelen lesz két Ted Talk előadó valamint Bánkuti Gabriella is, tehát két világbajnok is edzést fog tartani. 

Egy „zongoraasztalos” vacsora

November 19–21 között a debreceni Carol Art&Cafe gasztroműhely látta vendégül az országjáró vegán séfet. A 19-i svédasztalos vacsorának egyik különlegessége volt, hogy egy zongorán voltak feltálalva olyan finomságok mint a borsos nyersvegán fasírt, vagy a vaníliás gyümölcsös tejberizs, amit az emberek nagy örömmel fogadtak. 
Szerdán Győrösy-Biri Zsuzsanna tartott előadást Istvánnal a vegán fitnessz alapokról. Zsuzsi immár nyolc éve dolgozik a fitnesz szakmában, erőnléti és aerobik edző, aki mintegy másfél éve növényi alapú, vegán táplálkozással készül a versenyeire. Közvetlen kérdezz-felelek formában és beszélgetett Istvánnal az edzésről és nyújtott útmutatást a résztvevőknek. A beszélgetést kóstoló követte, másnap pedig minden résztvevő el is sajátíthatta olyan egyszerűbb fogások készítését, mint a nyersvegán székelykáposzta, töltött káposzta, kesutejföl, vagy az almás mákpite torta. 
Az utazó séf egyébként már december 18-án, később pedig januárban a Veganuary turné keretében is visszatér még a cívisvárosba. 

Budapesten zárult az őszi turné

November 23-án Újbudán tartott ételkészítő workshopot, melyet egy all-you-can-eat vagyis ehetsz amennyi beléd fér kóstolóvacsora követett. November 24-én, vasárnap pedig az I. budapesti Egészséges Szépség Őr Napon tartott bemutatót a Danubius Hotel Helia konferencia és wellness hotelben.

„Küldetésünk, hogy nyíltan beszéljünk a szélsőséges esztétikai beavatkozások hátrányairól, veszélyeiről, illetve az influencerek felelősségvállalásának kulcsfontosságáról. Fókuszban a harmonikus szépség” – vallották a szervezők. Ennek égisze alatt beszélt az enzimtáplálkozás áldásos hatásairól Bánkuti Gabriella és ennek a gasztro oldalát világította meg szakmai partnerünk, Varga István nyers séf, akik olyan meghívottakkal osztották meg a porondot, mint Manninger Beáta, Zellei Tündi, Béres Judit  és a főszervező Dr.Hegedűs Beáta.
További vendégek voltak még: Gresa Szonja, Kardos Csilla, Kirsner Erika, Sydney van den Bosch és Zoltán Erika. 

Ez tetőzte be a Nyers Séf őszi turnéját. Az országjáró séf legközelebb januárban indul belföldi és külföldi körútra a Veganuary turné keretében. Részletek hamarosan ITT, illetve a veganuary.hu honlapon és István közösségi oldalain.  
Istvánnal legközelebb a Csak a Mentes Karácsonyi Vásáron találkozhatsz Budapesten, a Duna Palotában, ahol kedvezményes karácsonyi ajándékutalványokat is vásárolhatsz. Barátaid, családtagjaid számára nincs is jobb ajándék az értékes és egészséges tudás élményénél. A részletekért keresd Istvánt a vásáron vagy írj neki a közösségi csatornáin.

Ha nem akarsz lemaradni a közelgő eseményekről, receptekről, élménybeszámolókról, kövesd te is Istvánt az alábbi közösségi csatornákon: Nyers Séf Youtube  Nyers Séf Instagram Nyers Séf Facebook