Interjú Ipsits Anitával

Ipsits Anita - Szafi Products Kft.A diétázók, a fogyni vágyók, a reform étrendet követők vagy magazinunk rendszeres olvasói már jó néhányszor találkozhattak lapunk hasábjain is a Szafi Products Kft. termékeivel, receptjeivel és jobbnál jobb ötleteivel. Sőt most már nemcsak a Facebookon, az Instagramon, hanem a TikTokon is várnak az izgalmas receptjeikkel, látványos videóikkal és a dobozolási tippjeikkel. Most azt szeretnénk megmutatni nektek, hogy ki az, aki az egyik mozgatórugója ennek a cégnek. Ipsits Anitával, a Szafi Products Kft. ügyvezetőjével és tulajdonosával beszélgettünk.

 

Anita, hogyan kerültél kapcsolatba a Szafi-termékekkel?

A hazai bankszektor egyik legnagyobb szereplőjénél kezdtem a karrieremet, és ott lettem először vezető is. Ez a bank egy nagyon jó alap volt számomra, amit most hasznosítani tudok a jelenlegi munkámban is, nagyon sokat tanultam ott. 2012-ben született meg a gyermekem, ami után már nem mentem vissza a fenti munkakörömbe, hanem megalapítottuk férjemmel az első közös vállalkozásunkat. 2012-től kezdve tapasztalatot szereztem a belföldi és külföldi kereskedelemben, vendéglátásban, franchisehálózat-építésben is, a pénzügyi szektoron kívül. 2017-ben kezdtünk el megismerkedni a Szafi márkával, bekapcsolódtunk a cég életébe, és kezdtük meg ezeknek a termékeknek a forgalmazását Ausztriában és Németországban. 2018-ban az akkori tulajdonosokkal kitaláltuk, hogy építsünk egy franchise-hálózatot, amiben a korábbi tapasztalatainkkal nagyon sokat tudunk segíteni. Végül 2018 decemberében nyitottuk meg az Etele téren az első ilyen Szafi shopot. Ennek igazából az volt a célja, hogy ne csak szárazárut tudjanak a glutén- vagy egyéb más érzékenységgel küzdők megvásárolni – mivel az elég sok helyen kapható –, hanem készen tudjanak – szinte patikai körülmények között készített – streetfood termékeket, pékárukat vásárolni. Olyannyira nagy az igény ezekre a termékekre, hogy már közel 3 éve saját péküzemünk van, ahol több mint 50-féle fagyasztott, illetve friss pékárut készítünk.

A Szafi Products Kft. megvásárlása akképpen zajlott, hogy 2019-ben, amikor a győri üzletünk megnyitott, akkor jutott tudomásunkra, hogy a cég értékesítésre fog kerülni. Mivel nekünk már 2 üzletünk megnyitott, másik kettő pedig nyitás alatt volt, így mindenképpen mi szerettük volna megvásárolni. A közel 1 évig tartó akvizíciós finanszírozás 2020 augusztusára zárult le, így 2020-tól vagyok ügyvezető a Szafi Products Kft.-ben, és végzem a napi operatív teendőket.

 

A Szafi márkanevet szinte mindenki ismeri, de ti, amikor anno kapcsolatba kerültetek a céggel, akkor volt-e bármilyen személyes indíttatásotok, bármiféle érzékenységetek, ami miatt rátaláltatok erre a termékcsaládra?

Ipsits Anita - Szafi Products Kft.

Szerencsére nem vagyunk semmire sem érzékenyek, de mindig is fontos volt számunkra az egészségtudatos táplálkozás, főleg onnantól kezdve, hogy várandós lettem. Először én próbáltam ki ezeket a termékeket. A Szafi Reform lángos lisztkeverék és a Szafi Free ropogós kenyér lisztkeverék volt akkor az első, ami teszt alá került a családban. Fontos számomra, hogy olyan terméket értékesítsünk, amivel én is azonosulni tudok, és maximális mellszélességgel tudom ajánlani másoknak is, így az első lépés az volt, hogy én elkezdtem otthon hónapokig használni őket. Miután tökéletesek voltak – még egy nem gluténérzékeny felhasználónak is – mind ízvilág, elkészíthetőség, valamint az összetevők tükrében, megszületett az elhatározás, hogy elkezdjük a Szafi Brand forgalmazását a fent említett két országban. Az étkezéseink zömében mi is ezeket a termékeket fogyasztjuk, mert fontos számomra, hogy a családom minél kevesebb feldolgozott, valamint adalékanyaggal ellátott élelmiszert fogyasszon. Így anélkül, hogy bármire érzékenyek lennénk, kezdtem ezekkel a termékekkel az egész családnak az étkezését megreformálni. Ezt megelőzően a mentes szektorral nem volt semmilyen kapcsolatunk, nem használtunk más mentes termékeket.

 

Mi a cég üzenete?

Talán egy szlogent tudnék kiemelni: Szakértelmünk az igényeidre hangolva. Fejtsük ki kicsit bővebben, mit is takar ez a mondtat. Maximálisan odafigyelünk a termékfejlesztésre, a minőségbiztosításra, viszont ezzel egyidejűleg szeretnénk teljes mértékben megfelelni a vásárlói igényeknek, hogy tényleg olyan termékeket vezessünk be a piacra, amivel a glutén- vagy tejérzékenyeknek, esetleg a növényi étrendet követőknek a mindennapjait tudjuk segíteni. Kiemelt hangsúlyt kap a minőségbiztosítás a cég életében, ebben nem ismerünk kompromisszumot. Hiába kapunk egy alapanyagnál hivatalos specifikációt a gyártótól, nálunk a beérkezett alapanyagok külön karanténraktárakba kerülnek, majd mintavételeket végzünk a specifikáció mellett/ellenére gluténre, különböző toxinokra. A mintavétel több helyről történik. A tesztet először egy saját gyorslaborban készítjük el, majd egy akkreditált labor bevonásával folytatjuk. Az alapanyagot a gyártás területére csak abban az esetben szállítjuk be, miután megkaptuk a labortól azt az eredményt, hogy az valóban megfelel annak a mentességnek, amit mi elvárunk.

 

Néhány lisztet említettél már, de jelenleg körülbelül hány termékből áll a termékpalettátok?

Ipsits Anita - Szafi Products Kft.

Jelenleg kb. 385 db saját márkás termékünk van, ebből a reform termékcsalád olyan 220–230 termék. A Szafi Reform termékek azok, amik 8 évvel ezelőtt legelőször piacra kerültek a Szafi Brand alatt. A Szafi Free termékekből is több mint 100 elérhető a polcokon. Amire még nagyon büszkék vagyunk, azok a péküzemünkben készült termékek, ezekből is több mint 50-féle elérhető. Ezeken kívül a Szafi Pékség & Bisztrók kínálatában vannak a street food ételek, azokat nem is számolom ide, mivel azok helyben készülnek. Ebből is kb. 60-70-féle tízórai-, ebéd-, vacsoraötlet közül lehet választani a mutációkkal együtt, amit ott helyben készítenek el a kollégák.

 

Így is rendkívül széles a választékotok, de van-e bármi újdonság, amivel még most fogtok előrukkolni a közeljövőben?

Nemrég jelentünk meg két új granolával. Számos granola van a piacon, szinte mindenki ismeri és egyre népszerűbb is, rengetegen fogyasztják a reggeliként vagy csak a reggeli müzli kiegészítéseként. A szafis granola abban más a hagyományos granolához képest, hogy nem tartalmaz semmilyen hozzáadott zsiradékot vagy olajat. Ez is egy hosszabb folyamat volt, hogy piacra tudjon ebben a formában kerülni, mivel így sem olaj, sem tartósítószer sem került bele. A termékfejlesztés nem áll meg, folyamatosan jelennek meg új termékeink a polcokon.

 

Maximálisan próbáltok megfelelni a vásárlóitoknak. De mennyit és miben változtak az elmúlt években a vásárlói igények?

Ipsits Anita - Szafi Products Kft.

Véleményem szerint egyre inkább igény van a kényelmi termékekre. Rettentően felgyorsult világot élünk. Van egy stabil vásárlóbázisunk, akik nagyon szeretnek otthon sütögetni, megsütik maguknak a kenyeret, pékárut, nekik a lisztkeverékek abszolút megfelelnek. Azonban akiknél most derül ki például a gluténérzékenység, és egy másik generációhoz tartoznak, nekik nem biztos, hogy van erre idejük, hogy otthon készítsék el a mentes pékárukat. De ez nem feltétlenül életkorhoz köthető, akár anyukák, dolgozó nők vagy idősebbek – akik nem tudnak már egy újabb receptúrát megtanulni –, nekik óriási segítség az, hogy kényelmi termékeket tudnak vásárolni. Például a tészták megjelenése egy nagyon nagy siker volt évekkel ezelőtt, hogy nem a nokedli lisztkeverékből kellett a tésztakészítő géppel elkészíteni például a vasárnapi grízes tésztához a tésztát, hanem készen meg tudják venni azt a boltokban. Kenyérhelyettesítésre árulunk ripszeket, hajdinatallért, tehát ténylegesen vannak olyan termékeink, amik a napi életüket tudják megkönnyíteni akkor is, ha nincs a közelben egy Szafi Pékség.

 

Már így is hatalmas bővülésen esett át a cég, állandó fejlesztések történnek. Milyen jövőkép áll a Szafi Products Kft. előtt, és mi szerepel még a terveitek között?

A mi célkitűzésünk még az eddig elért eredmények után a külföldi piacok meghódítása. Ez a korábbi vezetés alatt nem volt prioritás. Külföldi útjaink során, ha bemegyünk bármelyik boltba, nekem az első az, hogy megyek a mentes szektorba, és szedem le a termékeket a polcról, nézem a hátsó címkén az összetevőket, de általában nem találok még hozzánk hasonló termékeket sem. Mindegyikben van adalékanyag, tartósítószer, sokszor szója, nagyon gyors felszívódású szénhidrát, de sorolhatnám sajnos elég sokáig. Vagyis azt gondolom, hogy a Szafi termékekkel a külföldi piacokat elég könnyen meg lehetne hódítani. Összességében most az egyik hosszú távú tervünk a cég életében az exportpiacok erősítése lenne.