Search
Close this search box.

Év Mentes Séfje 2023

Immáron 5. alkalommal rendezték meg a világon is egyedülálló, a Csak a Mentes Év Séfje versenyt a METRO Gasztroakadémián amatőr és profi kategóriában. Ez a megmérettetés az ország egyetlen cukor-, tej-, gluténmentes és vegán főzőversenye. A szakácsverseny legfőbb célja – azontúl, hogy megválasztják, hogy ki az év legjobb Mentes séfje –, hogy felhívja a figyelmet az egészséges és allergénmentes táplálkozásra, illetve, hogy bemutassa, hogy a mentes ételek is tudnak éppen olyan izgalmasak, ínycsiklandóak és finomak lenni, mint hagyományos társaik.

Év Mentes Séfje 2023 zsűrizésEbben az évben – a korábbi online megoldástól eltérően – nemcsak a döntőt, hanem már a selejtezőket is élőben rendezték meg, így több alkalom is nyílt arra, hogy a glutén-, tej-, cukormentes vagy éppen vegán ételeket a nézők megcsodálhassák és közelebbről is szemügyre vehessék. A verseny résztvevői kreatívabbnál kreatívabb fogásaikat alternatív alapanyagok felhasználásával sütötték-főzték. Az elkészült ételeket egy szakmai zsűri pontozta. A szakavatott szakmai bizottság tagjai Varga István – nyersvegán séf, gasztrofilozófus, Stőhr Gréta – vegánséf, író, Blendea Károly – séf, Tanács Attila – mesterszakács, Vágó Piros – rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, Ádám Csaba – séf, Gálicz István – séf és Garami Gábor – rádiós műsorvezető, zenész voltak.

 

Díjazottak Amatőr Kategória

A döntőnek a METRO Gasztroakadémia adott otthont, ahol élőben készítették el a versenyzők ételeiket a szakmai bírák számára. Az amatőr kategóriában a győztes Sasinszki Szilvia lett, aki padlizsánschnitzert készített herby kuszkusszal, tahini szósszal és fehérrépapürével, valamint vegán Fekete-erdő tortát. A második helyezett Debreczeni-Jerkovics Boglárka lett, aki karfiolpürével, hamis halfilével, pilau golyóval, pirított répával, céklával, zöldolajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával varázsolta el a bírákat, valamint erdei gyümölcsös-mentás-túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával. A harmadik helyen Nényei Lujza végzett, aki tofuval és gombával töltött sült vöröshagymás salsa verde-t készített, illetve mini tart datolyát, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével.

Év Mentes Séfje 2023 - Díjazottak Amatőr Kategória

 

Díjazottak Profi Kategória

A Profi kategóriában a dobogó első fokára Zsolnay Gergely ért fel a gluténmentes piskótaágyon, olajos magtészta alatt szervírozott mentás-avokádós bavaroise krémjével, melynek a tetején almacukor-karamell volt. A desszert az Ember és Univerzum-fenntarthatóság egy tányéron fantázianevet kapta. A második hely Molnár Viktoré lett, aki tofubaconnel, céklajus-vel, hamis tükörtojással, borsófehérjemájas-szilvás kölestabuléval és zellersteakkel varázsolta el a zsűrit. Emellé pedig egy fahéjas-körtés tartot készített currys vaníliakrémmel, tejszínhabbal, mentás-pisztáciás morzsával és erdei gyümölcsös kaviárral. A harmadik helyezett Tikos Dávid lett, aki sajtos karfiolpürét készített karfiolsteakkel, pisztáciaropogóssal és karfioltabuléval. Amihez desszertként datolyás-diós kölestúrógombóc, kesutejföl, karamellizált körte és bogyós gyümölcsök kerültek az asztalra.

 

Év Mentes Séfje 2023 - Díjazottak Profi Kategória

 

A győztesek egy évig viselhetik ezt a megtisztelő címet, emellett pedig értékes nyereményekkel is gazdagodhattak. A különleges megmérettetés nem csupán a versenyzők számára volt izgalmas, a zsűri tagjai is nagyon élvezték az együtt töltött időt és a rendkívül kreatív ötleteket. És azt, hogy látszódott, hogy a jelentkezők az alapanyagok mellett szívüket-lelküket beleadták az ételek elkészítésébe.

 

Év Mentes Séfje 2023

 

Aki pedig szeretné az idei Év Mentes Séfje nyerteseit személyesen is megismerni, annak feltétlenül ott a helye a RAM Színházban 2023. április 1-jén és 2-án, a Csak a Mentes Fesztiválon.

 

Év Mentes Séfje 2023 döntősök